Gegroet>

Hulp bij
eetgedrag

Als eten een probleem is. Samen vinden we een gezonde aanpak.

Als eten een probleem is

Veel kinderen hebben een fase waarin eten moeilijk gaat. Meestal gaat dit vanzelf over, maar soms blijft een kind bepaald voedsel weigeren, wil het altijd hetzelfde eten, of is het bang om te stikken of over te geven. Bij oudere kinderen kan wel of niet eten een manier zijn om met onzekerheid of spanning om te gaan. Als ouder heb je misschien al van alles geprobeerd, maar zonder blijvend effect. Dit kan gevoelens van frustratie, schuld of onmacht oproepen. Je wilt graag dat de eetmomenten thuis weer gezellig worden en dat je kind zich gezond en positief ontwikkelt. 

Herken je iets hierin?

Hoe kan SAUL helpen?

We beginnen met een brede analyse van het eetgedrag van je kind. Hierbij kijken we naar: Wanneer het probleem begon en wanneer het zich voordoet (of juist niet). Hoe iedereen in het gezin het probleem beleeft. Wat jullie zien als mogelijke oplossingen. Samen stellen we doelen op. Tijdens de wekelijkse afspraken met een gezinsbehandelaar werken jullie aan deze doelen.

Heb jij een eetprobleem?

Als je een eetprobleem hebt

Eten kan een worsteling zijn. Bijvoorbeeld omdat je te weinig of te veel eet, door angst voor nieuwe voeding, de smaak, het mondgevoel of om aan te komen. Het kan ook zijn dat je bang bent je te verslikken of overgeven. Niet eten, of juist heel veel eten kan dan een (dwangmatige) manier zijn om bepaalde gedachten en gevoelens te onderdrukken of grip te houden op je leven. Het kan ervoor zorgen dat het je gaat beperken in je leven, en in wat je wilt doen. Je voelt je somber of trekt je steeds meer terug. Je wil graag van je eetprobleem afkomen en zoekt hiervoor hulp bij ons.

Hoe kan SAUL helpen?

Samen met jou gaan we uitzoeken wat de oorzaak van jouw eetprobleem is. Daar gaan we vervolgens als eerste mee aan de slag. In de periode die volgt heb je wekelijks een afspraak met jouw behandelaar waarbij je gaat werken aan je eigen doelen. We betrekken ook je ouders, school of andere belangrijke personen bij de behandeling. Het is belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is wat jij nodig hebt en hoe mensen om jou heen jou zo goed mogelijk kunnen helpen.  

Avoidant Restrictive Food Intake Disorder (ARFID)

ARFID is een eetstoornis waarbij iemand extreem selectief eet of voedsel weigert. Dit kan leiden tot ondervoeding of sociale isolatie door angst of schaamte. ARFID kan verschillende oorzaken hebben, zoals negatieve ervaringen met eten of angst om te stikken. Onze behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. We bouwen voort op wat al goed gaat en maken gebruik van positieve bekrachtiging om verdere stappen te zetten.

Regionale eetteams

Voor de behandeling van eetproblemen werken we samen met regionale eetteams. Deze teams bestaan uit diëtisten, preverbale logopedisten, fysiotherapeuten, psychologen en pedagogen. Samen zorgen we voor een gezamenlijke intake en een plan van aanpak.

Je kunt je ook rechtstreeks bij ons aanmelden. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we samen of onze hulp voldoende is of dat aanvullende ondersteuning van een diëtist, logopedist of fysiotherapeut wenselijk is.

Friesland

Drenthe

Zorgaanbod

De volgende behandel- en begeleidingsvormen kunnen worden ingezet om bovenstaande hulpvragen te behandelen: 
Zet jij ook de eerste stap?

Soms kan het voorkomen dat er buiten kantoortijd zich een crisissituatie voordoet waarin je direct hulp nodig hebt. Je kan dan contact met ons opnemen via onderstaande telefoonnummers.

Bereikbaar in geval van nood

Maandag t/m vrijdag:

Tussen 09:00 en 17:00 uur:

Tussen 17:00 en 22:00 uur:

Tussen 22.00 en 09.00 uur:

Zaterdag en zondag

Tussen 09:00 en 22:00 uur:

Tussen 22.00 en 09.00 uur: