Diagnostiek
Wat is diagnostiek?
Diagnostiek helpt om te begrijpen wat er aan de hand is met een kind of jongere (0-18 jaar) en wat er nodig is om verder te helpen. Door onderzoek wordt duidelijk waar het gedrag vandaan komt en hoe ouders, opvoeders en het kind zelf ondersteund kunnen worden. Bij SAUL volgen we de landelijke richtlijnen en het praktijkmodel handelingsgerichte diagnostiek (HGD). Dit betekent dat we doelgericht en systematisch werken, kijken naar de wisselwerking tussen kind en omgeving, ons richten op wat het kind en de ouders nodig hebben en samenwerken met alle betrokkenen waarbij we ons richten op de positieve factoren van het kind en zijn omgeving.
Wanneer kunnen we diagnostiek inzetten:
- Bij onduidelijkheid over het gedrag van een kind of jongere (0 – 18 jaar).
- Als niet duidelijk is wat het probleem veroorzaakt of in stand houdt.
- Als er onduidelijkheid is over wat het kind of de omgeving nodig heeft.
Dit kan SAUL voor je doen
Diagnostiek start met een intakegesprek met een behandelaar (orthopedagoog/psycholoog) en een regiebehandelaar (orthopedagoog-generalist of GZ-psycholoog). Bij voorkeur voeren we het intakegesprek met het kind en beide ouders. Tijdens dit gesprek bespreken we jullie hulpvragen, zoals: Wat is er aan de hand? Hoe komt dit? Wat hebben we als ouders, kind of gezin nodig? We bepalen samen de onderzoeksvragen en kiezen de meest passende onderzoeksinstrumenten, zoals: gesprekken, vragenlijsten, ontwikkelings-anamnese, observaties, intelligentie-onderzoek, onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, classificerende instrumenten, vroegdiagnostiek (IMH), etc.
We nemen niet standaard een hele testbatterij af. We kiezen per situatie wat nodig is om tot een goed advies te komen. Classificerend onderzoek wordt alleen gedaan als dit een duidelijke hulpvraag is én een concreet doel heeft. Een adviesverslag met daarin de samenvatting van het onderzoek, de conclusie en het advies wordt met jullie besproken. Elk diagnostiektraject eindigt met psycho-educatie. De orthopedagoog geeft uitleg over het probleem, het gedrag en hoe hier mee om te gaan. Je kunt hierbij gebruik maken van aanvullende online modules. Deze zijn beschikbaar voor jongeren, ouders en andere opvoeders.